Alvins första år

Jag satt och kikade på massor med bilder igår från när Alvin var liten och blev alldeles nostalgisk så jag tänkte att jag måste dela med mig av några av dom till er. Dessutom har jag insett när jag pratat med Sofia att jag har grymt dålig koll på när Alvin lärde sig olika saker tex sitta, åla och gå och då är han ändå bara 1,5 år så nu har jag letat reda på lite sån information och bjuder på den också här.


Alvin endast 4 dagar gammal. Lite gul ännu men det löste ju sig någon dag senare.


Här har han än så länge inte lärt sig så mycket. Men den här kommentaren hittade jag som jag eller David skrivit ner från den här tiden.
"Sover när som helst och hur som helst...gärna ofta...men helst inte på natten."


20:e november rullade han över från mage till rygg för första gången. Han har även börjat räcka ut tungan inte bara åt oss utan även åt sina leksaker.


- roligast just nu är att få ställa sig upp själv (vi håller hans händer och han drar sig upp till stående)
- har börjat med smakportioner och verkar gilla det..med undantag av den äckliga osaltade hemkokta potatisen ;-)
- har börjat förflytta sig lite när han ligger ner på rygg. Han sätter i hälarna i backen och skjuter ifrån


- har fått prova sin gåstol. I början kom han bara bakåt men efter efter bara någon vecka så hade han full koll på hur han skulle göra för att ta sig precis dit han ville.
- har även börjat babysim vilket inte alls var vidare populärt men efter några gångers plaskande i poolen så inser han att det är störtkul att bada.
- älskar mat och slukar allt vi erbjuder...förutom vatten. Han gillar verkligen inte att dricka vatten trots att vi testat ge med sked, i nappflaska, i pipmugg..vi har testat ge iskallt vatten och ljummet vatten men inget verkar falla den lille herren i smaken.


- Lyckan är gjord! Alvin har lärt sig att sitta själv vilket han verkar uppskatta väldigt (även vi föräldrar uppskattar det för nu kan han sitta själv på golvet och plocka med sina leksaker rätt långa stunder utan att vi behöver vara med)
- har börjat förflytta sig lite när han ligger på mage..men än så länge går det bara bakåt och i cirklar
- Gåstol - Den springer han nu i som om han vore född i en sådan. Fickparkering är inga problem. Han har även insett saker som att om han går sidleds med gåstolen fram till vårt soffbord så kan han komma åt saker som ligger på bordet.


- finmotoriken i händerna har utvecklats ordentligt. Greppar även små saker och har inga problem att flytta saker mellan händerna.
- han älskar att bada och plaskar ner hela badrummet från sin badbalja
-tycker det är en klar favorit att få gå hållandes i någons händer. Detta är dock inte en klar favorit för den vuxna personens rygg.
- Står med stöd...men får för sig att släppa ibland och då rasar han direkt.
- ålar framåt nu...speciellt om man lockar med teknikprylar (typ mobil, kamera eller fjärrkontroll) en bit framför honom


- drar sig upp till knästående från mage med hjälp av möbler
- ålar framåt i rasande tempo och tar sig även över hinder (tex en tröskel eller en mamma).
- sitter inte så gärna och leker själv..så fort man sätter ner honom så tar han sig ner på mage och ålar iväg.
- krånglar med sömnen och har alltså haft en gnällig period. Han verkar tro att en 8-månaders kan klara sig på 9 timmars sömn per dygn men mamma och pappa vet att det inte är så
- har lärt sig att vinka, men vinkar åt sig själv (handen vänd mot sig själv) när man vinkar till honom. Första veckan med denna nya kunskap glömde han bort vart lampan var för att han bara vinkade hela tiden.
- Den absoluta favoritleken är titt-ut, då skrattar han så han kiknar.


- har börjat med plockmat, över på pincettgreppet och plockar bitar av majskrokar, pasta, korv, ärtor och det går bra.
- har börjat ställa sig upp mot möbler.
- kryper några "steg" då och då - men så fort han vill längre framåt så lägger han sig ner på mage och ålar
- går längs med möbler



Nu måste jag erkänna att våra så fint påbörjade anteckningar om Alvins utveckling tagit slut så nu vet jag inte riktigt vad han lärt sig de olika månaderna. Men rätt bra gjort av oss ändå att lyckas komma ihåg att uppdatera med anteckningar ända till maj månad.
Det jag vet är att han nu kryper ordentligt och har slutat att åla runt vilket är skönt för alla bodies och tröjor har ju blivit helt förstörda av hans framfart över smutsiga golv.
Han kan gå lite grann med sin "lära-gå-vagn" men han tycker den är lite läskig. Mycket hellre springer han omkring med matstolen från Ikea. Stackars vårt golv och stackars grannarna under oss säger jag bara.


- övar på att gå utomhus med sin gåvagn.Det går mycket bättre där än inomhus eftersom vagnen inte rullar iväg lika lätt på gräs.
- har besök av sina idoler (edwin och gustav) och följer dom vart dom än går och försöker härma allt dom gör.
- älskar fortfarande att bada tom i riiiiktigt kallt vatten. Vi var till leksands sommarland och vattnet där var i kallaste laget tom med för mamma men det bekymrade inte Alvin.
- älskar att vara i lekparken och blir rastlös av att bara sitta hemma en hel dag så vi är ute i ur och skur.
Vi har även börjat lägga om hans sovvanor så nu blir det bara en lur per dag vilket kräver ordentlig aktivering på eftermiddagarna för att hålla honom vaken till 19 då det är dags för sängen.


- kan nu stå själv utan att hålla i sig. Han står jättestadigt ett tag men har ändå inte riktigt vågat ta några steg.
- men i mitten på augusti släpper det och han tar sina första steg.
- "kör bil" hela tiden. Så fort han får tag på något runt (eller fyrkantigt med för den delen) typ ett lock så tar han tag i den som en ratt och låter som en racerbil och rattar med händerna. Kan hända att han blev lite skadad av Mario Kart ;-)


Alvin på sin ettårsdag! Han är överlycklig över den gräsligt fula bilen. :-)

Kommentarer
Postat av: Sofia

Vilken liten sötis=)

Knasigt att man ändå kan se att det är en liten Alvin fast en bebbe Alvin!

Får spara hans framsteg som en ungefärlig checklista för vad som KAN hända vid visst antal månader;)

2009-02-23 @ 15:57:48
URL: http://thedream.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0