Alvin 2 år

En tvåårig Alvin:

- Har börjat intressera sig för bokstäver.
Känner igen A, I, T, L. D, S, E, N, G, R och P och vet att det
är Alvins, morfar Ivans, Thomas, mamma Lisas, pappa Davids,
Sofias, Eddes, mormor Nannys, Gustavs, farfar Ronnes och
Peters bokstäver.

- Är en bestämd liten trollunge som vet vad han vill och inte vill.
Speciellt när det kommer till mat. Från att vid ett års ålder ätit allt
som erbjöds så har han nu vid två års ålder börjat säga nej till det
mesta i mat och fikaväg.

- Älskar att titta på TV och DVD och skulle kunna sitta hur länge
som helst om han bara fick. Favoritfilmerna är Hitta Nemo,
Meckar Micke, Musses klubbhus och små Einsteins

- Gillar att läsa böcker. Han har länge varit intresserad av att
själv sitta och bläddra i sina böcker och att sitta och peka på och
prata om bilderna med oss men nu har han till min stora förtjusning
även börjat intressera sig för att sitta och lyssna när vi läser för
honom.

- Kan de flesta färgerna

- Tycker fortfarande att D är en mycket användbar bokstav ;-)
och har även börjat böja en hel del ord. Det låter helhärligt. En prick
flera prickor, en bok flera bokar :-D

- Är rätt lugn och försiktig av sig. Jätteduktig på att lyssna på oss
och rätt feg av sig så han brukar inte hitta på allt för många hyss.

- Är inte det minsta intresserad av att lära sig hjälpa till med
på- och avklädning. Svårt säger han bara när man ber honom ta av
eller på något plagg och så vill han ha hjälp istället.

- Gillar fortfarande att vara ute och pyssla, speciellt när han får vara ute
med morfar och reparera bilar, såga plankor, klippa gräsmattan osv.

Och hans stora idoler i livet är morfar och kusinerna Edwin och GustavKalle Kunskap

I förmiddags kom jag på att Alvin borde få ett eget spel till Nintendot (han är ju ändå två år nu - då är det väl på tiden ;-) men efter lite surfande så insåg jag att det nog skulle bli rätt svårt att hitta ett bra spel för honom men istället hittade jag bra spel till datorn.Kalle Kunskap fick flytta hem till oss så nu har Alvin invigts i dataspelandets underbara värld.
Och frågar du honom så är det verkligen en helt underbar och fantastisk värld. Har på känn att det kommer bli många strider i framtiden om hur mycket tid som får spenderas framför datorn ;-)

De är så attans snabblärda de små liven. Det dröjde inte många minuter innan Alvin började få kontroll över muspekaren och ju mer han märkte att han fixade desto roligare var det.

Och nä, varken jag eller David tror att datorn är ett farligt påfund som små barn ska hållas ifrån så länge som möjligt. Insåg när jag surfade runt efter bra spel att det tydligen är nästan lika tabu att låta barnen spela dataspel(eller iaf att erkänna att barnen gör det) som att låta dom titta på TV. Men tv-biten är ju som redan körd här hemma så det var lika bra att köra på med data- och tvspel också ;-)


mysmorgon

Idag vaknade Alvin 7.20 vilket efter lite omställande av klockor ju egentligen var redan 6.20. Jag försökte berätta för Alvin att man just idag fick nöjet att sova en timme extra man han struntade tydligen i det så jag fick snällt stiga upp med honom medan David passade på att ta lite sovmorgon.

Det är dock lite mysigt att stiga upp tidigt nu för tiden när det är mörkt ute. Vi tände lite ljus och satt oss i soffan och tittade på "stora maskiner"-filmen (fast egentligen var det nog mer så att Alvin tittade på den medan jag satt med datorn i knät). Jag längtar tills man får börja julpynta nu och känner jag mig själv rätt så kommer det åka upp lite småsaker här hemma redan om några veckor.

Sen passade vi på att inviga ett annat av fynden från igår.

Frågan är om det var Alvin eller mamman som hade roligast. Jag insåg genast att jag saknat förskolevärlden där man får leka med lera var och varannan dag. Jag byggde bilar, krokodiler, tomtar, troll och lite annat smått och gott medan Alvin mest tränade på att dela på leran med kniv. "tå bitar" (två bitar) sa han varje gång han lyckades dela en mitt itu.

Nu är klockan 10.30 och jag har redan surfat massor, ätit frukost, byggt med lera, sovit lite mer (jag fick en timme till efter att David stigit upp) och läst boken "historien om någon" en sisådär 1000 gånger. Nu är det dags för en tur till miljögården.

Fyndmarknad?

Idag har jag och Sofia varit iväg på fyndmarknad helt själva, utan vare sig barn eller män och det var så skönt. Så värst många fynd blev det dock inte. Efter typ tio minuter inne i hallen insåg jag att jag skippat att köpa ett flertal leksaker till Alvin med motiveringen "det ser så slitet ut, jag vill ha nytt"  Man kan ju tycka att jag borde insett att det inte skulle säljas så värst mycket nya saker på en loppis ;-)

Över fyra timmar lyckades vi dock spendera där inne. Sofia köpte lampor i mängd och jag höll på att komma hem med en midre resväska fylld med dvdfilmer till Alvin, jag lyckades dock begränsa mig till två. Min skörd bestod av de två dvdfilmerna, några barnböcker, ett fem-myror-spel om bokstäver samt lite lera åt Alvin.

Under tiden vi roade oss bland loppisborden så roade sig David med att leka tvåbarnsförälder här hemma. Han fick äran att roa både Alvin och Astrid och det hade gått jättebra förutom att ingen utav dom riktigt kände för att sova lunch. Hemmet såg dock ut som ett mindre slagfäl när vi väl kom hem. Varenda leksaksback var tömd på leksaker i sann Alvin- och Astridanda. Jag tycker Alvin är bra på att dra fram saker men så fort dom där två är i samma rum så tar det inte många minuter innan det är ett smärre kaos runt dom.

Nu har vi i alla fall fått i oss middag, diskat undan all disk, plockat undan alla leksaker, hängt tvätt och lagt Alvin så nu är det dags att kracha i soffan för min del.


Lennart Hellsings ABC-bok
var ett av fynden som fick följa med mig hem idag.
Jag verkligen älskar den här boken. Hur sköna rim som helst.

"Ett alfabet är en finurlig sak
som börjar från början och slutar där bak.
Det börjar med A och det slutar med Ö.
Nu måste jag fara. Adjöken! Adjö!"


Dagens citat

Jag och Alvin håller på att klä på oss för att ta en tur till affären. Jag ber Alvin leta fram sin lila mössa ur korgen och han plockar glatt fram den.

L: Vems bokstav finns på mössan? (är av märket Nova Star och har ett stort N mitt på)
A: Mormors (mormor heter Nanny)

Alvin vrider sen lite på mössan och hittar den dubbelvikta märkeslappen där det står Nova på en sidan och Star på andra. Han tittar på ordet STAR och säger:
A: Sofia, Tosas (Thomas) Dain (Alvin)

Behöver jag säga att jag tappade hakan :-)


Alvin på egna äventyr

Idag ringde min käre bror och frågade om han fick låna Alvin. Det var tydligen dags för badhusbus, tacokväll och övernattning med kusinerna. Det tackade vi såklart inte nej till. Alvin var överlycklig och gick till hallen och tog på sig sina skor så fort han hörde att han skulle få åka till Edde och Gustav. Dock dröjde det lite innan dom väl dök upp här så Alvin hann få på sig alla ytterkläder och sin ryggsägg och springa till fönstret och kika ut en sisådär tusen gånger innan Fredrik väl kom. Så fort det ringde på dörren sa Alvin
"Hejå mamma, ses morgon" och sen stövlade han ut genom dörren med Fredrik.


Alvin redo för avfärdHelt plötsligt hade jag och David massor med tid över så vi tog itu med att fixa till det sista på Alvins säng och sen beställde vi hem pizza och nu tror jag det är dags att äta upp resterna av kladdkakan från fikat igår. 
 


Dagens citat

L: Ska vi städa lite idag Alvin?
A: Mmmm. Mormor och morsar kommer snart. Hämta Dain dadis.
(Översatt: Mormor och morfar kommer snart. Hämta Alvin från dagis.)

Jag vet inte om det kanske innebär att vi enbart städar när mormor och morfar ska komma på besök. ;-) Så fort jag nämner ordet städa så säger Alvin att mormor och morfar kommer snart.

Så mormor och morfar gör ju bäst i att komma och hälsa på ofta ofta så Alvin slipper bo i en svinstia :-D

Dagens citat

Jag håller på att hänga tvätt på toaletten medan Alvin sitter utanför och leker med några småbilar. Så hör jag grannen stampa upp för trapporna ute i trapphuset och snabbt som attans är Alvin inne på toaletten och håller hårt i mina ben. Så tittar han upp på mig med stora ögon och säger:

"- Mamma, Dain lite rädd"
(Översatt till svenska: Mamma, Alvin är lite rädd)
Jag hade ingen aning om att han visste vad ordet rädd betyder


Känsliga läsare varnas...

Så till min mor säger jag på en gång att det inte är någon idé att du läser vidare, du kommer ändå bara svimma.

Så här såg det ut hos oss imorse

Kände som att jag behövde ta itu med det och beslöt mig för att börja så fort jag lämnat Alvin på dagis. Så blev det såklart inte. Jag sprang på Sofia utanför dagis och erbjöd mig att skjutsa henne och Astrid till tandläkaren och efter det blev det fika (ovanligt va?) hemma hos dom. Väl hemma lyckades jag sen skjuta på städandet i fleeera timmar till - faktiskt ända tills det var dags för mig att gå och hämta Alvin efter hans 5 timmar på dagis. Så eftermiddagen har jag och Alvin spenderat med varsin dammsugare och varsin dammtrasa och se så fint det blev.Efter det kände jag att jag förtjänade lite belöning så jag fixade en stor kopp med gott citrondoftande te, nyaste numret av family living och ett gäng med värmande mysiga stearinljus.Tyvärr kände inte lilltrollet här hemma för att samarbeta. Efter flera veckor med världens smidigaste läggningar så beslöt han sig idag för att inte samarbeta alls. Nu har han efter mycket om och men slocknat i soffan bredvid mig och jag kan äntligen öppna tidningen och slappa en stund innan det är dags för sängen även för mig. 

En storasyster

Häromdagen satt jag och höggravida Sofia och diskuterade bebisnamn. Jag frågade sedan Alvin om han skulle vilja ha en lillasyter som heter Irma.
Nä det ville han inte.
Kanske en liten lillebror som heter Helge?
Nope, det ville han inte heller.
Han skulle nämligen vilja ha en storasyster!?
Valfritt namn, bara hon är lekvänlig och gillar småbröder.
Känns som att det kan bli aningens tufft att fixa en sådan.

Idag när vi var på Ikea så busade Alvin på i lekhörnan. Han lekte själv länge trots att det var fullt med barn där men sen helt plötsligt så kom det två tjejer i 8 års ålder och började prata med Alvin och han var såld. Verkade som att alla tre hade hur skoj som helst. Det innebar även att jag och David kunde fika i lugn och ro medan Alvins nya kompisar tog hand om honom.
Det här med en storasyster är kanske inte en sån dum idé ändå.
Någon där ute som har en till övers? ;-)
Kanske du Fia?...Frida gillar vi starkt och i rätt ålder är hon också och dessutom mycket lekvänlig och verkar gilla småbarn :-D


RSS 2.0