Finaste storebror

Det är inte alltid bara kul att vara storebror.
Så gott som varje natt brukar Alvin komma över till vår säng och det har såklart fortsatt fast lilla H entrat familjen. Dock har jag och David efter att lilla H fötts och visat sig vara en riktig liten nattsuddare börjat dela upp nätterna och den ena av oss kan få några timmars ostörd sömn på bäddsoffan i datarummet och Alvin har även han blivit erbjuden plats i bäddsoffan men han har envist hållt fast vid våran säng.

För några nätter sedan när jag låg och sov i bäddsoffan kom dock Alvin tassande och sa att han ville sova med mig.
"Det går ju inte att sova i sovrummet. Helge vägrar sova fast det är natt och han låter så mycket så jag kan inte sova"


världens finaste storebror

Fint folk kommer alltid sent.

Jag har verkligen inte lärt mig att allt tar längre tid med två barn. Jag tror fortfarande att vi ska hinna i tid till dagis om jag börjar hela påklädnasprocessen samtidigt som förut och detsamma verkar gälla allt vi ska hitta på. Tog det en kvart att bli klar och ta sig till BVC med Alvin så tror jag att jag fortfarande kan fixa det på en kvart vilket kanske inte riktigt stämmer. Det som förut gick på en kvart tar nog snarare 45 minuter eller en timme nu eftersom lilla H alltid ser till att pricka in en bajsblöja eller matning precis när jag tycker att vi är redo att bege oss.

Men fint folk sägs ju alltid komma sent!


present från Fia och company till mina fina barn (ja Alvin fick även massor med mycket uppskattade läskiga insektsbilar)


Advent

Äntligen har första advent varit och det blev tillåtet att julpynta här hemma. Jag och Alvin har hängt upp julgardiner, plockat fram adventsstjärnorna, adventsljusstaken och klätt granen i helgen och nu är det jättemysigt här hemma.



Och igårkväll när båda småttingarna sov så passade jag och David på att ha glöggpremiär. Eller ja tanken var att båda småttingarna skulle sova men lilla H kände som vanligt på sig på något magiskt sätt att vi tänkte fika så han vaknade i vanlig ordning lagom till att allt var framställt.

I övrigt har vi inte fått så mycket vettigt gjort i helgen. Vi skulle fått besök av mina föräldrar från Gällivare men mamma gick tyvärr och blev sjuk så det blev inställt. Istället blev det lite shopping och fika på stan på lördag och skyltsöndagsbesök på stan med julmarknad, tomtar, renar och en tur med häst och släde på söndag. Så mycket mer orkas inte med per dag för lilla H har fortfarande inte lärt sig det här med natt och dag. Han fortsätter att sova bort hela dagarna och vaka på nätterna. Inatt roade han sig med att vara vaken från 12-04.30. Tur för honom att han är så himla söt för mitt humör är inte kännt för att ligga i topp när jag måste vara vaken på nätterna ;-)


önskelistor

Nu börjar det närma sig jul och önskelistor efterfrågas så här kommer hela familjens listor :-)

Alvin:
L
yftkran
Play-Doh leklera (någon förpackning med roliga tillbehör)
Blixten McQueen duplo
Åkmadrass eller liknande
Böcker att läsa vid nattning
Filmer (tex disneys "bilar")
Cd-böcker (han får en cd-spelare i julklapp och behöver nu sagoskivor med tillhörande bok)
Grävskopa
Lekdator (typ fisher price learning laughtop eller liknande)
Brandstation eller polisstation med tillhörande fordon
Fårskinnstofflor (hans fot är ca 16 cm lång)




Helge:
Nu är ju Helge miniliten och kommer inte förstå något av vad som händer på julafton så man behöver faktiskt inte köpa något alls åt honom. Men vill man hemskt gärna så kommer det en liten lista här

Vad som helst av märket lundmyr, typ nappar, kläder, spjälskydd, nappflaska osv
http://lundmyrb.jetshop.se/
Babygym
Fårskinnstofflor (Hans fot är liten)
Presentkort på Asko möbelhus eller polarn o pyret
Bord/bricka till bumbostol
Träleksaker

Egentligen behöver inte Helge vidare mycket alls men snygga, roliga, tuffa eller coola saker fungerar alltid :-)


Lisa:
P
renumeration på tidningen Mama eller Hus och Hem
Namnhalsband (med Alvin och Helge från tex http://www.sagaofsweden.se eller http://www.byhovland.com/dam.html )
Humanity-armband (lång eller medel, utan stenar i svart, vitt eller rosa från tex http://blingit.se/list_varugrupp.asp?varugrupp=290&t=Humanity)
Örhängen av märkena snö of sweden eller pilgrim)
Schampo och balsam från frisör
Sällskapsspel (tex monopol city)
Tekoppar

David:
L
iten stekpanna (teflon)
Längdskidhandskar
Billaddare till iphone
Rakapparat
Glas (intermezzo highball)
Prenumeration på tidningen Datormagazin


Lisa och David:
B
rödrost för 4 skivor (skadar inte om den är snygg)
Zoom-objektiv till kameran
Brauns örontermometer
Helvita eller helsvarta sängkläder


syskonkärlek

Att Alvin älskar sin lillebror är ingen tvekan om saken men jag skulle även vilja påstå att Alvin betyder något särskilt för Helge också trots Helges ringa ålder på 8 dagar. Det är Alvin han oftast väljer att titta på när han väl är vaken och så fort Alvin pratar så vänder Helge huvudet mot hans röst. Det ska bli jättekul att följa deras relation när Helge växer.


Alvin läser ABC-resan för Helge som ligger och lyssnar intresserat

Älskade lilla skitunge

Räknaren till höger visar nu på 0 dagar kvar. Som tur är behövde jag aldrig sitta och vänta på den efterlängtade nollan. Helge blir 8 dagar idag. 8 dagar som passerat i raketfart och jag antar att de närmsta typ 18 åren lär passera i samma tempo ;-)

Helge är en liten tröttmössa som sover stora delar av dagarna men de stunder han är vaken är han jättenöjd med livet och ligger lugnt och spanar på världen runt omkring honom. Dock visar han mer än gärna vilka röstresurser han har när maten dröjer lite för länge. Men han är relativt tålmodig och kan tänka sig att vänta på den där maten i säkert en hel minut innan han tar till de höga röstresursena. Dessutom verkar han vara en riktigt nattsuddare som nu kört med tre vakennätter på raken. Igår försökte vi få honom att vara lite mer vaken på dagen men det verkar vara ett omöjligt uppdrag. Han struntar i att man tar upp honom och petar lite på honom, han sover lugnt vidare. Så just nu får vi nog leva med att Helge bestämmer när han ska sova och när han ska vara vaken även om det innebär vakna nätter.
Han gillar att åka vagn och att åka bil och han älskar att sova i någons famn och att få ligga på skötbädden på tvättmaskinen när tvättmaskinen är igång. Då ligger han alldeles raklång helt stilla och bara njuter. Dock verkar han sky badbaljan som pesten och gallskrek alla typ 60 sekunder han var tvungen att vara i vattnet.



älskade unge


soffpotatis

Jag börjar bli galet less på att agera soffpotatis nu. Innan graviditeten hade jag just börjat komma igång med träningen men sen slog illamåendet from hell till och allt vad motion heter blev otänkbart. När illamåendet sen släppte så slog foglossningen till istället. Lite promenerande var det enda jag lyckades få till under hela sommaren och sista månaden som gravid var det knappt tal om ens promenader. Så jag har verkligen sett fram emot att få ta tag i motionerandet efter förlossningen.

Nu är Helge här men jag är lika mycket soffpotatis som innan. Foglossningen har inte släppt så gruppträning på Helex är inte ens att tänka på än och promenader måste tyvärr också vänta lite eftersom jag skadat foten. Simning hade varit perfekt just nu både med tanke på foten och foglossningen men det går ju inte än på flera veckor det heller så jag får nog snällt sitta kvar här i soffan ytterligare ett tag. 

Fredag

Förstå hur mycket man hinner få gjort hemma och hur mycket skoj saker man hinner hitta på när man är två vuxna hemma. Igår bakade jag, Alvin och David pepparkakor. Kanske egentligen inte nödvändigt då köpespepparkakor smakar minst lika bra men rätt så skoj ändå, speciellt för Alvin. Idag har vi hunnit städa, uträtta lite ärenden, varit förbi barnens hus och kikat på leksaker och tillbringat några timmar lekandes på teknikens hus.


tänk att en liten fläkt på golvet kan vara så skoj :-)

Samtidigt riktigt tur att vi är två hemma just nu. Lugnet före stormen stämmer fortfarande riktigt bra på dagtid då vår lilla Helge mest sover hela dagarna långa. Dock verkar han ha bestämt sig för att små bebisar ska vara vaken från ca 1-4 på nätterna, i alla fall har han kört på det två nätter på raken nu. Inget skrikande tack och lov men en klarvaken liten filur som inte vill ligga ensam och ha tråkigt i sin spjälsäng.

 
Fick en beställning på en bild där Helge har ögonen öppna -  inte helt lätt dock då jag inte har kameran framme nattetid ;-) men här kommer en i alla fall.


Lugnet före stormen?

Folk pratar om en tvåbarnschock. Det är dock inget som hittat hit än men jag kan tänka mig att det kanske kommer senare.

Just nu har vi ett väldigt soft liv. Helge sover mest hela tiden, både jag och David är ju lediga för tillfället och Alvin den lilla filuren vill vara på dagis på dagarna. Känns nästan oförskämt lyxigt. Även Alvin tycker nog det är rätt lyxigt med både mig och David hemma hela dagarna för än så länge tar Helge inte alls vidare mycket tid. Men både jag och Alvin lär väl få en chock någon dag när David jobbar igen och Helge blivit några dagar/veckor äldre och faktiskt inte sover hela tiden.

Nåja just nu njuter vi i alla fall för fullt av tillvaron. Imorgon blir det nog några timmar dagis för Alvin igen för det är ju knyttetorsdag och det tror jag inte att han tänker missa så jag och David funderar på att ta itu med lite julklappsshopping.


sömntutan Helge

Förlossningen.

Nu har vi varit hemma ett dygn och allt går bara finfint. Alvin älskar sin nya roll som storebror (än så länge i alla fall) och hjälper mer än gärna till med allt som har med Helge att göra. Många kramar blir det också. Vi är dock inte världsbäst på att bara gå hemma så här så nu börjar vi känna oss smått rastlösa så är det någon som känner för att kika förbi så är det helt okej.

Förlossningen gick ju i raketfart den här gången. Barnmorskorna var inte alls beredda när Helge bestämde sig för att kika ut. Vi var ju bara inne på förlossningen i 50 minuter och av dom tillbringade vi ca en halvtimme själv i rummet då jag låg kopplad till ctg-maskinen. Är tydligen rutin att koppla mamman till sån maskin i en halvtimme när man kommer in för att kontrollera bland annat bebisens hjärtljud, värkarnas intensitet osv och första minuterna liggandes där gick helt okej men i halvtid ungefär så började det göra riiiiktigt jäkla ont och när det var 5 minuter kvar så var jag tvungen att ringa in barnmorskan för att få lustgas för att överleva.

Jag är normalt ett stort fan av all slags bedövning man kan tänkas få men den här gången var det inte riktigt tid för så mycket annat än lustgas. Av de 50 minuterna jag var inne fick jag ju klara mig helt utan bedövning i 25 men resten av tiden höll jag i lustgasen med ett krampaktigt grepp :-) Jag vägrade tom att släppa den när barnmorskan krävde att jag skulle göra det och andas normalt och sluta krysta så att kropen skulle hänga med när Helges huvud var på väg ut. Som tur var gick det bra i alla fall. Två krystningar och sen var Helge ute.

David påstår att förlossningens höjdpunkt (näst efter att Helge kom ut då förstås) var när vattnet gick. Tydligen så var det som en champangkork som lossnade och vattnet sprutade i raketfart rätt ut flera meter. Jag höll tydligen på att dränka en barnmorskestuderande som precis klev in genom dörren. Sjävl minns jag inte så mycket av det, jag var någonstans  borta i lustgasdimman just då ;-)

En riktigt lyxig förlossning och 50 minuter inne var klart trevligare än de 10 timmarna det blev vid Alvins förlossning.

Nu mår jag bara bra med undantag av att foglossningen inte har släppt. Det hade jag helt totalt räknat med att det skulle göra direkt efter förlossning men tji fick jag och den som har kommit på en sån dum sak som eftervärkar måste ha varit lite smått knäpp. Vad är det för dumt påfund? Jag tycker man borde gjort sitt när man överlevt förlossningsvärkarna så nu hoppas jag att eftervärkarna tänker ge med sig mycket snabbt.





en liten bild

Som tur var blev vi ju inte hemskickade igår ;-)
50 minuter efter att vi kom in är lilla Helge född.

Just nu blir det inte så långt inlägg men jag bjuder i alla fall på en liten bild på underverket.

förlossningen nästa

Nu får vi se om dom tänker ta emot mig på förlossningen men nu tänker jag i allfall bege mig in på en koll.

10-11-12

Idag hade jag bestämt att jag skulle föda barn. Barnet höll dock inte med. Inte en endaste liten känning och klockan är nu snart åtta på kvällen. Inte många timmar att hinna fixa det på med andra ord. Får nog snällt leva med ett tråkigare födelsedatum.

På något underligt sätt går ändå dagarna mycket snabbare nu än den gjort tidigare i graviditeten. På dagtid känns det nästan som att jag kan vara gravid i massor med veckor till utan allt för stora problem. Visst en del foglossning och nu på det en skadad fot men det går ändå rätt bra. Nattetid är dock en helt annan femma. Känns som att jag inte sovit på typ hundra år. Jag kan varken sova på mage eller rygg vilket innebär att det antingen är höger eller vänster sida som gäller. Efter max ca en timme på en sida så får jag värsta värken som väcker mig och att vända sig är inte något jag i dagsläget gör varken smidigt, smärtfritt eller snabbt. Det gör galet ont, tar massor med krafter och mycket tid och när jag väl kommit runt kan jag såklart inte somna om och om jag mot all förmodan håller på att somna om efter ett tag så sparkar såklart bebis på blåsan så att jag måste upp och kissa och det är en näst intill omöjlig uppgift. Det gör så ont att ta sig upp och promenera dom 10 stegen till toaletten att jag nästan måste grina lite efter vägen. Så nätterna roar jag mig med att surfa i mobilen, oja mig över smärtorna, vänder mig hit och dit under mycket stånk och stön, springer på toaletten och önskar mig mycket smärtsamma förlossningsvärkar så att jag får fara in och ploppa ut bebisen. Och när morgonen kommer är jag mer död än levande.
Men efter lite förmiddagssömn så känns livet genast mycket lättare igen och att bara ha 9 dagar kvar till beräknat datum känns som en lyx.
Bebisen samarbetar inte direkt heller med sin dygnsrytm. Från kanske ca 5 på morgonen till typ 18 på kvällen är den rätt lugn med bara några gympapass då och då medan den mellan typ 18 på kvällen och 5 på morgonen lever om mest hela tiden.

Jaja. Nu får jag ställa in mig på att föda barn på tisdag istället. David tycker 16:e vore ett bra datum då Alvin också är född den 16:e och det skulle inte förvåna mig det minsta om han får rätt även när det kommer till sånt här.

en liten miniversion av mig

Idag har David varit iväg till Stockholm över dagen så jag och Alvin har roat oss själva här hemma. Hade tänkt försöka få med Sofia och co på något men när det visade sig att dom fortfarande roar sig med kräksjuka i familjen så hoppade vi det och istället frågade jag Alvin om vi inte skulle åka ner till stan och shoppa en ny vintermössa åt honom och samtidigt passa på att luncha på stan, kanske lite pannkakor eller varför inte en hamburgare på Max.

Alvin funderar en stund på det och sen säger han:
Nej vi behöver inte åka riktigt ännu.
Vi kan först äta lunch hemma och så
åker vi till stan sen och tar en fika
:-D


lilla trollungen ute i snön i Gällivare i helgen

13 dagar kvar

Helt galet men räknaren här till höger påstår att det visst bara är 13 dagar kvar till beräknad födelse nu. Trots foglossning, illamående och alla de andra krämporna så går dagarna på något sätt ändå i rasande fart. Var ju för tusan typ igår det var 30 dagar kvar.

Det går så snabbt nu så vi glömmer att man kanske borde förbereda lite. Sist jag skrev när det var en månad kvar så byggdes vagnen om och sängen började målas om men efter det har inget mer hänt och jag måste även erkänna att sängen fortfarande står kvar på toaletten i väntan på ytterliga en strykning färg. Igår insåg jag att det kanske kan vara en idé att köpa hem åtminstone lite blöjor i ministorlek snart. Jag lovar att när förlossningen väl drar igång så kommer vi stå där som värsta fånen som inte fattar något och tycker att det inte alls borde vara dags än.

För övrigt så verkar inte bebisen heller tycka att det är dags än på länge. Inga känningar alls typ. Någon liten förvärk men så få och små så att dom knappt räknas och dessutom har inte bebisen vett nog att sjunka ner och fixera sig heller. Så med stoooor otur så är det inte 13 dagar kvar utan 34 dagar kvar. Och jag har på känn att även om tiden springer fram nu och kanske kommer göra det i 13 dagar till så lär den snigla sig fram efter dom 13 dagarna. Jag är som så inställd på att inte behöva gå över med tanke på att Alvin kom 8 dagar före beräknat. Men bara därför lär jag ju gå över så mycket som bara går.

sen bjuder jag även på en liten magbild från idag.

RSS 2.0