Film och skräck toppat med ett och annat bär.

SMS från Fia till Lisa
- om du har tråkigt kan du komma hit och käka paj och se en film.

SMS från Lisa till Fia
- Det låter absolut som en trevlig idé! (svarar en icke ont anande Lisa)

Sen tog Lisa på sig vårskorna och plumsade över till Fia med familj;-)

Jag hade en riktigt härlig kväll med trevligt sällskap, supergott fika, helt okej film. Det var som tur var varken en triller eller en skräckfilm utan helt enkelt en Lisavänlig film som man faktiskt kan sova gott efter utan att behöva ha mardrömmar om hela natten.


bordet fullt med godsaker, en tv-skärm i klass med med de mindre biodukarna hos SF
och en sjukt skön soffa att sjunka ner i.

So far so god! Hade kvällen slutat här hade allt varit frid och fröjd och Lisa hade kunnat traska hemåt (dock i sina blöta vårskor) i lugn och ro för att sedan stupa isäng och sova gott hela natten.

Men precis innan jag skulle bege mig hemåt säger Oskar..
Oskar:  Mamma kan inte jag få sova i eran säng inatt?
(Jag antar att han tyckte att filmen var lite läskig trots allt)
Sofia: Näe, det blir så trångt och varmt då. Fråga Frida om du får sova inne hos henne.
Frida: Aaaaaaaaldrig i livet!
Oskar: Men får jag lägga mig i datorrummet då?
(Jag blir fundersam...varför är det bättre att sova ensam i datorrummet än ensam i sitt eget rum)
Sofia: Men varför vill du inte sova i ditt rum?
Oskar: Spindeln är borta, jag kan inte hitta honom.
Lisa: Gaaaah! Menar ni att det är en spindel lös i huset?! (Hoppas och ber om att Oskar pratar om en plastspindel)
Oskar: Ja, jag kan inte hitta den...den är någonstans i mitt rum.

Hur tusan vet han att den är någonstans i hans rum? Känner jag spindelsläktet rätt så har den flyttat sig raka vägen ner i min handväska eller bosatt sig i min jackficka eller kanske krypit in i min mössa. Genast känner jag hur det börjar klia överallt på mig och visst känns det väl som massa läskiga små spindelben som snabbt förflyttar sig över mitt ben? Och hela hårbotten känns som att det är fullt av spindlar. Det här är ju nästan värre än den läskigaste av alla skräckfilmer.

En spindel på rymmen!
Självklart inte Oskars spindel...jag får innerligt hoppas att hans spindel var aningens mindre och även mindre hårig.

Idag berättade Sofia som tur var att spindeln var återfunnen. Oskar hade hittat den i sin säng..död! Jag pustar ut och inser att jag kan sluta skaka varenda klädesplagg innan jag tar på mig dom och jag behöver inte leta igenom hela sängen innan jag ska lägga mig ikväll. *pusat ut*



 


Våga vägra vintern!

Från takdropp och barmark till djupsnö och storm på bara några timmar. Vart tusan tog våren vägen?

Det här tycker inte ens jag som tvättäkta norrlänning att det räknas som vår

I min värld så hade ju våren kommit hit. Så igårkväll när jag skulle gå över till Fia med familj så hoppade jag självklart i mina vårskor och traskade iväg. Inte världens smartaste drag men är det vår så är det ;-)


Mina snygga vårskor!

Detta blev resultatet av det hela

Våga vägra vintern!

Gissa om jag var blöt och irriterad när jag väl kom fram. Halt som tusan var det också och självklart hade jag ju ingen vagn att hålla i mig i. Ibland är jag nog lite för envis för mitt eget bästa ;-)

Finn fem fel


Kan ni hitta (minst) 5 fel på bilden?

Marknad

I torsdags startade den årliga vintermarknaden här i Luleå och är man som mig född och uppvuxen i Gällivare så är det ju en självklarhet att ta en tur på marknaden och inhandla lite av varje. Oftast brukar jag komma hem med i alla fall 10 par sockar och lite sötsaker av olika slag. Så i torsdags promenerade jag, Sofia och A*2 in till stan för att ta en titt på marknaden men väl framme insåg jag att det behövdes förstoringasglas för att överhuvudtaget hitta marknadsstånden. Det var tusan den minsta lilla marknad jag någonsin sett...så liten att jag  nog egentligen inte ens vill kalla det en marknad utan snarare lite torghandel.

Det blev inga sockar, inte ett endaste litet par, men väl lite sötsaker. Köpte kolor för 11 kr och så köpte jag lite...

 

Ja vad tror ni mer fick följa med hem från marknaden?!

usch och fy

Nu är det bevisat. Jag är verkligen ingen tuffing. Har precis kommit hem efter att ha lämnat Alvin och David på flygplatsen och det är nog nästan det värsta jag gjort i hela mitt liv. Alvin blev riktigt riktigt ledsen när han insåg att jag skulle gå och lämna honom där och han tittade på mig med riktigt vädjande ögon medan tårarna bara sprutade. Det gjorde allt rätt ont i mammahjärtat och det krävdes en hel del för att i det läget bara vända sig bort och gå därifrån. När jag kom till bilen började mina tårar att rinna. Hur välbehövlig den här lilla egentiden än är för mig och hur skönt det än ska bli så är det även lite tungt. Det märks att jag inte varit borta vidare mycket från Alvin sen han föddes va? ;-)

Nu har jag i alla fall krypit ner i soffan med en stor godisskål som tröst och livet börjar kännas lite lättare igen.


sovmorgon

Idag bjöd Alvin på sovmorgon...
...ända till 06.30! ;-) Det är egentligen helt knasigt hur snabbt man ställer om sig. Vi tyckte alltså på riktigt att vi fick sovmorgon idag. I snart två veckors tid har han ju nämligen envisats med att slå upp sina vackra blå redan vid 5 eller möjligen 5.30 så 6.30 kändes ju riktigt lyxigt!

Jag är helt beredd att hålla med Sofia om dessa uppstigningstider. (listan är stulen från hennes blogg)

05 och någonting - INTE Ok
06 och någonting - Ok
07 och någonting - Helt Ok
08 och någonting - Underbart!!! Tyvärr händer det bara inte allt för ofta.

Hade någon frågat mig om detta för 2 år sedan så skulle listan inte ha sett ut riktigt så där och hade någon frågat mig för 10 år sedan så hade den absolut inte sett ut så där utan snarare något i stil med

06 och någonting - Absolut ALDRIG ok
07 och någonting - Absolut inte okej på en ledig dag...men fungerar på skoldag
08 och någonting - Absolut inte okej en ledig dag men okej på skoldag
09 och någonting - Ok på ledig dag och helt okej på skoldag
10 och någonting - Helt okej på ledig dag och lyx på skoldag
11 och framåt - Underbart både på ledig dag och skoldag!

bassängbus!

Det är bara att inse att jag är den enda i den här familjen som är en badkruka. Badhuset här på Hertsön har extra varmt i den lilla bassängen på helgerna så vi passade på att åka dit med Alvin idag. Jag njöt till fulla drag av det varma sköna vattnet men Alvin tyckte stora bassängen såg mer spännande ut så han lurade med pappa dit och så plaskade dom glatt på i det iskalla vattnet.



Alvin och pappa i stora bassängen

Det finns två vattenrutchkanor i badhuset. En liten i lilla bassängen och en stor i stora bassängen. Liten rutchkana till små barn och stor rutchkana till stora barn med andra ord. 

Pappa och det stora barnet Alvin ;-)

Det vore ju dumt att tro att Alvin skulle hålla sig till den lilla rutchkanan i den extrauppvärmda bassängen. Nä, självklart var det mycket roligare med den stora kanan och det iskalla vattnet. Han åkte gång på gång på gång på gång...nu sover han helt utslagen i sin säng. Tydligen lite jobbigt att gå uppför de tusen (okej inte riktigt så många men i Alvinmått mätt så var det säkert närmare hundra) trappstegen på väg till rutchkanan gång på gång på gång på gång.

Finn fem fel...

eller snarare finn ett rätt ;-)


Wiiiihoooo...gissa om den här mamman är nöjd nu! ;-)

mammas lilla hjärta

Vi har en liten matvägrare här hemma för tillfället. Han äter verkligen pyttelite men ändå är han pigg och glad och full av bus. Igår åt han ordentligt till frukost men resten av dagen levde han på 5 tuggor pannkaka, en LITEN kaka och 2 dl fruktsmoothie och två klunkar välling. Jag som var helt säker på att kvällsvällingen skulle vara ett säkert kort efter att han hoppat både mellanmål och middag men tji fick jag. Efter några små klunkar välling så ville han absolut inte ha mer. Det är tur att han inte är en liten spinkis för då skulle jag vara orolig på riktigt. Nu har han ju lite att ta av så det känns inte så där jättepanik att han inte vill äta. Men han har krånglat med maten i en vecka nu och med tanke på att det är Alvin vi pratar om så är jag allt lite orolig ändå. Han ska ju älska mat och komma springande så fort benen bär när man ropar att maten är serverad och han äter ju vanligtvis allt. Nu vill han verkligen inte smaka något och då har jag ändå försökt bjuda på massor med olika saker.


Det ska börjas i tid!

Det måste finnas i generna. David älskade att bygga med lego när han var liten och nu har Alvin börjat intressera sig för sitt duplo. Igår satt han i soffan och lekte med bitarna medan jag satt och kikade på TV. Mitt i allt inser jag att han faktiskt bygger ett torn - ett högt sådant dessutom (ja i alvinmått mätt alltså) Var tvungen att ringa David och fråga om det är han som lärt Alvin att få ihop bitarna. Tydligen hade dom lekt massor med duplo i helgen men då kunde Alvin max få ihop två bitar och då skulle det vara en hel del tur inblandat i det hela. Nu har han visst tjuvtränat när vi sovit eller nåt för nu kan han alltså få ihop massor med bitar.


Alvins första duplotorn som han byggt helt själv

morgonstund har guld i mund?

Så påstås det i alla fall..jag är mycket tveksam till om jag verkligen håller med. Alvin slog upp sina vackra blå redan 05.40 och det gick absolut inte att lura honom att sova vidare en stund så nu sitter vi i vardagsrummet och tittar på Musses klubbhus och har redan klarat av välling och dagens bajsblöja. Med tanke på att han dessutom envisats med att stiga upp före 6 hela helgen så finns det viss risk att det kommer fortsätta så här alla dagar David är på resande fot. Gissa vem som ska sova på torsdag morgon? :-)


Idag blir det i alla fall en tur till förskolan och sen efter att vi ätit och sovit lunch så tror jag vi ska höra om det är någon som vill hänga lite med oss. Kanske Sofia och Astrid?


Gör som kossan - lev på hoppet :-)

Har ni sett vilka sönosar?! När jag var liten fick jag minsann nöja mig med en rund hoppboll men nu är det andra tider. Nu kan man som barn (lite svårare som vuxen - jag vet för jag har testat) hoppa runt på en sån här söt kossa!



Jag och Alvin var förbi Sofia och Astrid igår och det var ju som ren julafton. Alvin fick paket! Tror jag måste införa fler än en födelsedag per år åt barn för paket är ju löjligt roligt att få. Så för er som missat så fyller Alvin 1,5 år nästa vecka ;-)
Hur som helst så innehöll paketet en sån här underbart söt liten kossa! Alvin studsar runt med den här hemma i värsta popcorntempot. Så vi skickar över ett stort tack till Sofia, Astrid och Frida (och de andra i familjen också..men tror inte riktigt att dom varit lika inblandade i inköpet som de tre nämnda)



Liten blir stor




Mammas lilla troll på väg till dagis.

Tiden går ruskigt fort. Nu har han börjat dagis och kan tydligen bära sin egen väska fylld med alla dagissaker (som extrakläder, napp och nalle - ja han är tack och lov upphittad). Innan jag vet ordet av står han väl där ute och vill gå själv till skolan (utan att mamma eller pappa följer med och håller handen) och sen är det inte länge kvar innan det är dags för honom att flytta hemifrån.

Se upp i backen!

I helgen har vi varit i Gällivare och haft det skönt. Har hunnit med filmkväll, fika på stan, mammas mat, struntsnack och pulkåkning. Edwin och Gustav var med till Gällivare och dom har roat Alvin mest hela helgen så att jag och David har kunnat slappa. Är ju dessutom ingen nackdel att mormor, morfar och morbror leker och roar Alvin när Edde och Gustav ledsnat.


På lördagen bestämde vi oss i alla fall för att ta en tur i pulkabacken! Gustav var en riktigt galning och slängde sig ner huvudstupa på de brantaste ställena och flög så högt i hoppen att jag trodde han skulle slå ihjäl sig. Men det verkade inte bekymra honom det minsta att han studsade och flög och krachade..han bara skrattade och tog en tur till. Själv nöjde jag mig med två åk i lite mer behagligt tempo och jag var noga med att missa alla hopp.
David och Edde roade Alvin genom att åka nerför backen med bobben (ja här i norr kallas snowracern för bob) Alvin hade bestämt sig för att det bara var bobben som gällde..han vägrade kliva av den så D och E fick åka ner med den gång på gång på gång på gång

.

yrvädertävling

Nu är det dags för en tävling igen. Denna gången kan man vinna ett par snygga baggyjeans av märket yrväder.



Vill du också vara med och tävla? Klicka HÄR

Kom tillbaka!

Det som absolut inte fick hända har nu hänt. Nalle är BORTA! Vi har letat på alla möjliga och omöjliga ställen men Nalle är hjälplöst borta. I Fredags när vi skulle packa väskan för att åka till Gällivare så insåg vi att Nalle var borta och efter att ha vänt upp och ner på lägenheten utan att hitta honom så packade vi ner gamla favoriten Kanin i hopp om att han skulle duga. Självklart så dög han inte. Helgen har gått rätt okej ändå men Nalle kunde absolut inte ersättas av en sketen liten Kanin.

var sitter näsan?

En snuvig Alvin kommer springande till pappa som sitter i soffan för att få näsan torkad. Pappa torkar självklart och Alvin springer tillbaka och leker. En sekund senare kommer Alvin springande för att få handen torkad. Pappa torkar och Alvin springer tillbaka och leker. Alvin kommer tillbaka igen men den här gången vill han ha pappret för att torka själv. Han torkar lite på sina fötter och ger sen tillbaka pappret till pappa.
Pappa frågar då om Alvin kan torka lite på näsan också. Alvin tar pappret och springer och torkar näsan på BRANDBILEN :-) :-)

Inskolning

Snart är första veckan med inskolning avklarad. Det har gått hur bra som helst och Alvin har inte varit ledsen en enda gång (förutom när jag tvingat hem honom därifrån varje dag vill säga) Idag skulle han få sova middag där för första gången men det gick inte riktigt som planerat. Han hade inte alls ro att ligga still och lyckades inte somna men det gick bra ändå. Han klarade sig utan sömn tills det var dags att åka hem 13.30. Då somnade han i bilen på två sekunder och sov ända till 16. Han vaknade inte ens när jag bar honom från bilen och in och jag lyckades även få av honom alla ytterkläder utan att han så mycket som ens kikade lite. Det här är rätt fantastiskt med tanke på att det är Alvin vi pratar om. Tydligen mycket uttröttande att vara på dagis :-)


Alvin på dagis

Enda tråkiga med inskolningen den här veckan är att det har varit så få barn på dagis. På måndag var Alvin enda barnet, på tisdag och onsdag var dom tre och idag var dom två och imorgon finns det stor risk att Alvin är enda barnet igen. Gott om uppmärksamhet från personalen har han ju i alla fall haft. Det har varit 3 pedagoger där alla dagarna :-)

På promenad genom stan



Minikånken

Idag kom Alvins nya dagisväska. 
Den är hur tuff som helst. Nu är det bäst för Alvin att han gillar den
och inte kör med sin teori om att gult är fult för då blir mamma ledsen på riktigt ;-)

En liten väska till en liten person

Första vårtecknet

För några dagar sedan läste jag en tråd på familjeliv som handlade om första vårtecknet. Det var en person från södra sverige som hade haft en humla på besök på sin balkong och nu undrade hon om fler hade hittat tecken på att våren är på gång. Här hade vi då snöstorm och minus 15 grader så inga humlor här inte..dom dyker nog inte upp förrän framåt juni ;-) Idag hade vi dock nollgradigt ute så jag tog med mig kameran och gick ut och sökte efter ett tidigt tecken på att våren är i antågande.


Och där är det! Det droppar från taket.

Hur otydligt det än syns på bilden och hur obetydligt det än kan verka så är det ett riktigt tecken på att våren är på gång. David envisas med att säga att våren har kommit när blommorna har slagit ut men nu är han norrlänning så nu får han lära sig att det är sommar när blommorna har slagit ut och vår när det droppar från taken ;-)

Stjärnorna vet!

Läste precis om ett relationshoroskop i Sofias blogg. Var visst inte något hållbart S och D byggde på...jobbigt med tanke på de tre barnen och de typ 15-åriga förhållandet. Men stjärnorna vet ju bäst så ;-)

Så här står det om mig och David i hemmets journals kärleksjour
"Intellektuellt starka men skiljer i personlighet. Det är idéerna som ni har som er styrka. Ni två kan skapa och forma er framtid till lycka men i kärlek så kan det vara bäst att vara litet försiktig. För stjärnorna tror att ni inte passar så där värst bra för varandra. Kramas ni trots detta så var införstådd med att det nog är mera av tillfällig art. "

Hmm...det låter nästan lite som att stjärnorna tycker att vi borde satsa på att starta företag ihop istället för att bilda familj. Undra vad för slags företag dom har tänkt sig då...med en förskollärare och en civilingenjör?!
Att varna för kramar är kanske lite i senaste laget. Man kan ju tycka att stjärnorna borde förstå att det nog redan varit en del kramande med tanke på Alvin ;-) Men stjärnorna vet ju bäst så vi får väl flytta isäg och satsa på utveckling av radiostyrda leksaker istället. Jag kan ju dessutom ha hand om de kinesiska barnarbetarna i vårt nya företag ;-)


Sen tipsade Sofia även om barnhoroskop hos babycenter
Alvin är jungfru och så här står det om honom

JUNGFRUN (24 aug - 23 sept)


Detta är ett noggrant barn - jungfruns detaljseende är värdefullt, men behöver kombineras med förmågan att priotera det som är viktigast. Renlighet och ordning är viktigt och jungfruns inneboende kräsenhet kan göra att dessa barn är petiga med maten. Jungfrun älskar att vara tillags och att bli nekad eller bortstött kan sätta djupa spår. Hon eller han är nyfiken, vetgirig och lägger gärna manken till när det gäller att lära sig något nytt.

Nyckelord: Analytisk, skicklig, effektiv, kritisk, noggrann, exakt, metodisk, försiktig och blygsam.

Föräldratips: Jungfruns självförtroende växer i takt med det beröm som ges.



Ja vad säger man. Stjärnorna vet bäst eller hur det nu var?! ;-)



 


Helgen i bilder

Lördag:

Strålande sol och rätt varmt ute.

Jag, David och Alvin tog bilen ner till stan för att gå på den upplogade isbanan. Det var ritkigt härligt och Alvin sov i vagnen i över en timma. Sen blev det såklart lite lunch på stan också och lite småsaker inhandlades.

Söndag:

På söndag blev det också en promenad för mig och Alvin. Den här gången med Sofia och Astrid som sällskap. Även nu var vädret riktigt härligt.

  
Alvin och Astrid skönt nerbäddade under filtar.

Vi gick till

haha..just det. Godishuset! Men helt ärligt så får man faktiskt äta godis efter en sån promenad. Och för att vi skulle kunna frossa lite extra i våra godispåsar..helt utan dåligt samvete så bestämde vi oss för att även gå hela vägen hem. Så totalt blev nog promenaden närmare 1 mil lång.


På hemvägen hade vi dock rätt trevlig proviant med oss ;-) Men de två små nissarna ville inte riktigt sova mer så skulle det ätas godis så fick det bli i smyg.

Idag är dock alla vårkänslor helt bortblåsta. När man tittar ut så kan man inte tro att det är mars månad och faktiskt sommar om inte allt för länge. Snön yr omkring och det stormar så kraftigt att jag höll på att flyga iväg när jag skulle till bilen tidigare idag. Vad jag och Alvin ska hitta på helt ensamma här hela eftermiddagen när det är sånt här busväder ute vet jag dock inte.

Inskolning dag 1!

Idag har vi varit en sväng på Alvins nya förskola. Det var tyvärr inga andra barn där idag. När vi kom dit möttes vi av 3 personal(två vikarier och en ordinarie) och inga barn. Det är visst bara 5 stycken barn som skolats in på den avdelningen ännu och alla dom var hemma av en eller annan anledning. Lite trist tyckte jag men Alvin var rätt nöjd med alla nya spännande leksaker som fanns där. Fick schemat för den här veckans inskolning och det känns som att dom satsar på suuuuperlugn inskolning. Idag var vi där 1 timme och imorgon blir det 2 timmar...och ännu på fredag ska visst jag vara kvar där hela tiden med Alvin. Nåja jag har ju inte direkt något att stressa iväg till så det blir nog bra. Jag tror att det kommer gå strålande för Alvin. Han uppskattar nog att få komma iväg och leka med andra barn några timmar om dagen.


Alvin redo för sin första inskolningsdag på förskolan!

RSS 2.0